Változnak 2015-ben az áfa-besorolási szabályok
Több ponton módosulnak 2015. január elsejétől az áfabesorolási szabályok. Amellett, hogy bővül a kedvezményes, 5 százalékos adókulcs alá tartozó húsféleségek köre, változnak az adómentességre vonatkozó szabályok is.
Sokan úgy gondolják, ha a termékek és szolgáltatások áfabeli besorolásáról van szó, akkor ez alatt a három adómérték (a 27 százalékos általános, valamint az 5, illetve a 18 százalékos kedvezményes adókulcs) alá történő besorolás értendő. Valójában azonban van ezeken kívül egy negyedik kategória is; ez pedig nem más, mint az általános forgalmi adóról szóló (áfa) törvény 85. és 86. §-ában szabályozott adómentesség. A következőkben az imént említett besorolásbeli változásokat tekintjük át.
Kezdjük a kulcsok közötti átsorolással. Január 1-jétől egyes szarvasmarha-, juh-, bárány- és kecskeféleségek az eddigi 27 százalékos kulcsból az 5 százalékos adókulcs alá kerülnek át. A konkrét termékkört az áfatörvény 3. számú mellékletének I. része, a 25-48. pontok részletezik.
Az átsorolás ugyanazon szempontokat követi, mint amelyeket az egyes sertésféleségek kapcsán már megismertünk; vagyis az intézkedés kedvezményezettjei nem a végső fogyasztók, hanem deklaráltan az adócsalást elszenvedő előállítók és forgalmazók. A vámtarifaszámmal hivatkozott termékkör meghatározása alapján az emberi fogyasztásra való közvetlen alkalmasság voltaképpen kizáró oknak számít.