Fontos áfakérdés a teraszok árnyékában marad az 5 százalékos forgalmi adó?
Fontos áfakérdés a teraszok árnyékában marad az 5 százalékos forgalmi adó?
A tavaly év végén bevezetett, a vendéglátóüzleteket is érintő korlátozások gazdasági hatásának enyhítése érdekében hozott szabályozás lehetővé tette, hogy a vendéglátó üzletek a házhozszállítással megvalósuló étel- és italértékesítéseik esetében az 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzák (általános esetben az 5 százalékos adókulcs kizárólag a helyben fogyasztásra alkalmazandó). Kérdés: a teraszok megnyitását engedélyező kormányrendelet hatályba lépését követően mely vendéglátóegységeknél maradhat 5 százalékos a kiszállított ételek, italok áfakulcsa?
A rendeleti szabályozás értelmezésére az adóhatóság a honlapján 2020. november 24-ei dátummal tájékoztatót adott ki, mely szerint az 5 százalékos adómértéket akkor lehet alkalmazni, ha
- az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomnak megfelelő szolgáltatásnyújtás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg, vagyis ezen szolgáltatás feltételei a veszélyhelyzeti intézkedést megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának,
- az ügylet a helyben fogyasztás esetén a TESZOR’15 56.10 alá tartozna,
- azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.
A hatályos szabályok a vendégek vendéglátóüzletek zárt helyiségeiben történő fogadására továbbra sem adnak lehetőséget, ugyanakkor április 24-étől részlegesen megengedik a nyitást, a kerthelyiség, illetve terasz vonatkozásában. Ugyanakkor, mivel lehetővé vált a vendéglátóüzletek kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása, ha a fent ismertetett hármas feltételt megvizsgáljuk, kérdésessé vált az elvitelre, illetve házhoz szállítással értékesített étel-, italforgalom adózása.
Az a feltétel tehát, hogy “az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomnak megfelelő szolgáltatásnyújtás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg”, megdőlni látszik, hiszen a kerthelyiségben, teraszokon megvalósulhat az étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatás.
Forrás: Adózóna